Massage bij kanker

We praten er nog altijd niet graag en niet altijd makkelijk over, de ziekte kanker.

Als het je overkomt wordt heel je leven overhoop gehaald, eerst de enorme schrik, de angst, boosheid maar ook de vechtlust om beter te worden. Wachten op uitslagen, de vele gesprekken, behandelplannen, de behandeling, het ondergaan en het verwerken. Het is allemaal zo ontzettend veel dat je “onbewust” meer geleefd wordt dan dat je nog bewust leeft, het is overleven. Wat gebeurt er mentaal en fysiek met je, de onzekerheid of de behandeling aan slaat misschien wel een operatie met de nodige gevolgen. Een proces dat je aangaat omdat je wilt blijven leven de ziekte die je van binnen verandert. Maar je vechtlust geeft je alle kracht. Even echt ontspannen is er vaak niet bij en is het vertrouwen in je lichaam ver te zoeken, weet je nog hoe je lichaam voelt? Jouw lichaam mag er gewoon zijn! Ongeacht met eventuele littekens of een amputatie, je lichaam is van jou en het is zo fijn als je dat weer kunt voelen en even kunt ontspannen. Sinds enkele jaren bestaat er massage bij en na kanker.

Wat is massage bij kanker?

Massage bij kanker is een vorm van ontspanningsmassage die aangepast wordt aan de conditie en de behandeling van een cliënt die kanker heeft (gehad). Massage bij kanker is een bijzonder zachte vorm van aanraking met als enig doel bij te dragen tot de ontspanning en het welzijn van u als cliënt. Het lichaam van iemand die kanker heeft (gehad), is door de ziekte en behandelingen tijdelijk uit balans. Massage bij kanker is een mooi aanvullende zorg naast de medische zorg die u/je als (ex) kankerpatiënt moet ondergaan of ondergaan hebt.

Wat is massage bij kanker niet!

Massage bij kanker is GEEN vervanging van reguliere medische zorg. Het is een ontspanningsmassage die het lichaam en ook de geest even een moment van rust geeft. Massage bij kanker dient dus NIET als vervanging van welke behandeling dan ook tijdens en na de ziekte kanker.

Wat kan massage bij kanker betekenen?

Iedereen die kanker heeft wordt op heel wat vlakken uitgedaagd en uit balans gebracht. Zowel lichamelijk als geestelijk, emotioneel als relationeel heeft de diagnose, de ziekte en de bijbehorende behandelingen een ware impact op je leven. Massage kan op zulke momenten een welkome afleiding zijn van zorgen en pijn. Massage bij kanker biedt geen genezing maar ondersteunt via de ontspanning het immuunsysteem waardoor het de kwaliteit van leven verbetert. Klachten zoals angst, stress, slapeloosheid en depressie kunnen juist door deze zachte manier van massage verminderen. Ook kunnen de positieve prikkels van de zachte aanraking helpen contact met het eigen lichaam weer te herstellen.

Massage bij kanker kan in alle fasen van het ziekteproces gegeven worden. Denk aan: voor, tijdens en na de behandelingen en ook in de palliatieve/terminale fase. Het lichaam en de geest hebben behoefte aan ontspanning. Een massage helpt het contact met en het vertrouwen in het lichaam te herstellen, maar nog veel belangrijker: massage kan symptomen als pijn, misselijkheid, vermoeidheid, angst, eenzaamheid, slapeloosheid, isolatie, depressie en stress verminderen.

Na een uitgebreide anamnese die volledig in afstemming en overleg met u/je als cliënt wordt afgenomen, maak ik een massageplan. Er is volop ruimte en tijd voor wat er op dat moment ontstaat. De massage kan ook eventueel thuis gegeven worden, op bed, bank of (tuin)stoel. Ik kijk naar de situatie op het moment dat u/je in mijn praktijk of ik bij u/je thuis kom, samen nemen we door wat u/je graag wenst. Er wordt rekening gehouden met u/je lichamelijke situatie zoals het aangedane gebied, de eventuele lichamelijke klacht door de medicatie, en het energie niveau van de dag.

Gun u/jezelf een ontspannen moment wat u/je zo verdient en ontdek uw/je eigen lichaam weer!

Ik  ben aangesloten bij het kwaliteitsregister Massage bij Kanker. Deze opleiding voldoet aan de internationale richtlijnen van de Society for Oncology Massage in de VS.